Араб сағызы (басқа атаулары – еритін сағыз, акация сағызы) – өнімнің құрамында Е414 белгісі бар табиғи текті тағамдық қоспа.Араб сағызы – ауада қатайған акацияның кейбір сорттарының шырынынан, Австралияда, Африкада және Үндістанда өседі.
Азық-түлік өндірісінде араб сағызы тұрақтандырғыш, пленка түзуші және құрылымды реттегіш рөлін атқарады.
Сағыз өндірісінде ол сағыз негізіндегі әртүрлі дәмді сақтайды, бұл кейінгі дәмді ұзағырақ етеді. Ол қанттың кристалдануын болдырмау үшін және кәмпиттер, зефир өндірісінде байланыстырғыш ретінде өте қолайлы.
Араб сағызы кондитерлік өнімдерді өндіруде драже технологиясын қолдануға мүмкіндік береді. Ең көп таралған тамақ өнімдері жаңғақтар мен мейіздер, қант, шоколад, карамель және т.б. жағылған драже түріндегі өнімдер.
Араб сағызы нан өнімдерінің бетіне безендіру және олардың дәмін жақсарту үшін жағу үшін глазурь дайындауда қолданылады. Бұл араб сағызының жақсы жабысқақ қасиеттерінің арқасында мүмкін болады. Ыстық жағылған глазурь салқындағаннан кейін нанның бетіне мықтап бекітіледі.
Кондитерлік бизнесте араб сағызы торт глазуріне пісірер алдында бүрку немесе щеткамен жағылады, ал температура әсерінен бетінен буланғаннан кейін глазурь тартымды және сыртқы түрі жылтыр болады. Бұл тағамдық қоспа сонымен қатар әртүрлі алкогольді және алкогольсіз сусындар мен сыраның композициясына кіреді.
Пікірлер
Әзірге шолулар жоқ.